Davetli Konuşmacılar
Prof. Dr. Ahmet GÜL-İstanbul Teknik Üniversitesi
Tetrapirol Bileşiklerinin genel tanıtımı ve başarılı bir fotovoltaik etki oluşumu
 

Ana yapı olarak dört pirol birimi içeren makro halkalı moleküller; yapıları, elektromanyetik radyasyon ile etkileşimleri, katalitik özellikleri gibi pek çok açıdan yoğun araştırmalara konu olmaktadırlar. Pirol birimleri arasındaki farklı gruplar, piroller üzerinde yer alan sübstitüentler ve halka içindeki azot atomlarına bağlanan metal iyonları ile çok farklı uygulamalar için uygun malzemeler oluşturmaktadırlar. Bu kapsamda porfirin, ftalosiyanin, tetraazaporfirin bileşikleri sayılabilir.
Ftalosiyaninlerin 300-400 nm ve 600-700nm bölgelerinde elekromanyetik radyasyonla çok kuvvetli etkileşimi pek çok fotovoltaik çalışmaya esas teşkil etmiştir. Yakın IR bölgesinde 105 L/mol.cm mertebelerindeki molar absorsiyon katsayısı ümit verici çalışmalara konu olmuştur. Ftalosiyaninlerin 400-600 nm aralığında absorpsiyon göstermemeleri daha etkin bir fotovoltaik malzeme elde edilmesine engel teşkil ettiği düşüncesiyle bu aralıkta yine çok kuvvetli absorpsiyon gösteren porfirin türevleri ile bir kombinasyon yapma görüşü ortaya çıkarmıştır. Bir TÜBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda A3B asimetrik ftalosiyaninlerde A grubu üzerinde ferrosenilfenoksi, ters.- butilfenoksi, ters.-butilsulfanil sübstitüentleri ile B grubu üzerinde bir karboksilik asidin yer aldığı çok sayıda molekül sentezlenmiştir. Merkezi metal iyonu olarak çinko ve titanil iyonlarının yer aldığı bileşikler oluşturulmuştur. Porfirin tarafını ise YD2 olarak adlandırılan ve ticari olarak temin edilen bir bileşik kullanılmıştır. Projede planlanan fotoanaot, fotokatot ve elektrolit bileşenleri ile hazırlanan DSSC’lerin her biri için  elektrokimyasal performans testleri gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen Pc boyalar ve ticari olarak temin edilen YD2 Porfirin boyasının farklı oranlardaki karışımları kullanılarak DSSC’lerde YD2+ZnPc1-9 boya karışımları için %8,67-11,64 arasında ve YD2+TiOPc1-9 boya karışımları için de %9,97-12,28 arasında dönüşüm verimlerine ulaşılmıştır.

 
Özgeçmiş için tıklayınız.
Prof. Dr. Bekir ÇETİNKAYA-Ege Üniversitesi
Tiyamin Metal Kompleksleri
Tiyamin (Klorotiyamin hidroklorür,  B1 vitamini, VB1) suda çözülebilen ve ilk keşfedilen B vitaminlerinden birisidir. B1 vitamini besinler yoluyla alınır ve vücutta önemli işlevleri bulunmaktadır. Besinlerde tiyamin hidroklorür halinde bulunan B1 vitamini glikozun enerjiye dönüştürülmesinde, beyin fonksiyonları ve beyinde enerji üretimi için gereklidir. 
Tiyamin birbirine metilen köprüsü ile bağlanmış 2-metil-6-amino pirimidin ve 4-metil-5-hidroksietil tiyazolyum halkalarından oluşur. Açık yapısından görüleceği üzere tiyamin, metal iyonları (Mn+) ile etkileşebilecek çok sayıda işlevsel group (elektron çiftleri ve asidik nitelikte C2-H) içerir. Bu sunumda C2 konumuna bağlı metal kompleksleri ile onların özellikleri üzerine odaklanılacaktır.

Özgeçmiş için tıklayınız.



















Prof. Dr. Fabienne DUMOULIN-Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
Phthalocyanines: Old Metals, Optimized Properties
 

Phthalocyanines possess properties that are of huge interest for a large range of technological and biomedical applications. These properties can be modulate by inserting different metal at the center of their largely delocalized macrocycle. The lecture will summarize recent studies with different phthalocyanines metalation for optimized photodynamic therapy and also environmentally relevant applications.
 
Özgeçmiş için tıklayınız.


















Prof. Dr. Naceur HAMDI-University of Carthage, Tunisia
Synthesis of New Heterocyclic Derivatives and Catalytic Evolution of (Ru, Ag, Cu) Complexes Generated Using Dithiocarboxylates Ligands: Click Chemistry and Biological Activities
Coumarin derivatives are essential scaffolds in medicinal and synthetic chemistry. Compounds of this class have shown important activities, such as anticancer and antiparasitic, besides the commercially available drugs. These properties led to the development of efficient and greener synthetic methods to achieve the 2H-chromen-2-one core on the other hand functionalized N-heterocyclic carbene (NHC) ligands have attracted significant attention in the previous years due to their beneficial properties in catalysis. In this context, the advances in synthesis of coumarin derivatives and  diverse variations of NHCs which were used in the synthesis of Ag- and Pd- complexes for application in transfer hydrogenation (TH) of ketones will be discussed in this presentation, according to the mode of activation of the catalyst.
Özgeçmiş için tıklayınız.




















Prof. Dr. Okan Zafer YEŞİLEL-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Metal-Organik Kafes Yapılar (MOF): Sentezi, Özellikleri ve Uygulama Alanları
Metal organik kafes yapılar (MOF), metal iyonlarının organik ligandlarla koordine olmasıyla oluşan, yüksek yüzey alanına ve kalıcı gözenekliliğe sahip iki veya üç boyutlu malzemelerdir. MOF’lar, eşsiz özellikleri nedeniyle gaz depolama ve ayırma, kataliz, biyomedikal uygulamalar ve sensör teknolojileri gibi farklı alanlarda etkili çözümler sunmaktadır. Bu nedenle, son yıllarda kimya ve malzeme bilimi alanlarında önemli bir araştırma konusu olmuştur.
Özgeçmiş için tıklayınız.


















Prof. Dr. Ömer DAĞ-Bilkent Üniversitesi
Liyotropik Sıvı Kristal Arafazlar ve Mezogözenekli Malzemelerin Geliştirilmesi ve Elektrokimyasal Özellikleri
Geçiş metal tuzu (GMT)-yüzeyaktif, alkali metal tuzu (AMT)-yüzeyaktif, asit-yüzeyaktif, asit-GMT-yüzeyaktif ve AMT-asit-GMT-yüzeyaktif karışımları liyotropik sıvı kristal (LSK) fazlar oluşurur ve bu fazlar yüksek yüzey alana sahip ince film ve elektrotların geliştirilmende önemli yapılardır. Bazı geçiş metal ve alkali metal tuzları ve buhar basınçı yüksek asitler, yüzey aktif molekülleri nanoboyutlarda organize ederek kararlı LSK fazlar oluşturur. Bu fazlarda tuzlar eriyik halde çözücü gibi davranır. Bu tür LSK fazlar, çeşitli yöntemlerle katı mezogözenekli metal oksit, metal fosfat ve/veya metal payrofosfatlara dönüşür. LSK fazların uygun iletken alttaşlara ince film halinde kaplanlamaları ise mezogözenekli ince filmlerin ve aktif elektrotlar elde edilmesini sağlar. Yukardaki konularda güncel gelişmeler anlatılacaktır. 
Özgeçmiş için tıklayınız.


















Prof. Dr. Önder METİN-Koç Üniversitesi
İki Boyutlu Yarı-İletken Malzemeler ve Heteroeklem Yapıları ile Fotokataliz Uygulamaları
Sunumda fotokataliz ve heteroeklem yapılı fotokatalizörler üzerine kısa bir bilgilendirmeden sonra karbon nitrürler, siyah fosfor, bismuten vb. gibi iki boyutlu yarı-iletken malzemelerin tek başlarına ve kendi aralarında ve/veya diğer yari-iletken malzemelerle oluşturdukları heteroeklem yapıların kimyasal hidrojen depolama malzemelerinden hidrojen üretiminde, fotoredoks C-H bağ arilasyonunda, hidrojen peroksit üretiminde ve sudan organik kirliliklerin uzaklaştırılmasında fotokataliz uygulamalarından örnekler anlatılacaktır. 
Özgeçmiş için tıklayınız.


















Prof. Dr. Pierre H. DIXNEUF-University of Rennes, France
Catalytic Functionalisations of Phosphine C-H bonds and Interrupted Reduction for New Catalytic Reactions
Phosphines are key ligands to create the catalytic activity of molecular metal complexes for numerous catalytic reactions useful in industry. Fast modifications of phosphines via catalytic C-H bond activation/functionalisation can easily lead to more active catalysts. Interrupted reductions of N-heteroarenes or nitroarenes allow fast reactions of reduction intermediates leading to innovations in syntheses.
The lecture will present innovations and green processes recently discovered on these two topics.
1. Phosphines and improved Phosphine-Metal catalyst activity.
2. Reactions of interrupted reduction intermediates and innovations in synthesis.
Özgeçmiş için tıklayınız.


















Prof. Dr. Saim ÖZKAR-Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Katalizde Metal-Ligant Etkileşimi
Katalizde metal-ligant etkileşiminin önemi anlatılacaktır. Ligant terimi, geçiş metalleri ile etkileşime girebilen her türlü anyon veya molekül için kullanılmaktadır. Metal-ligant etkileşiminin kuvveti, katalitik etkinliği ve katalizörün kararlılığını, yani kullanım ömrünü belirler. Bu nedenle özel bir tepkime için katalizör tasarlanırken veya katalitik tepkimelerin mekanizması incelenirken metal-ligant etkileşimi hakkındaki bilgilerden geniş ölçüde yararlanılır. Gerek homojen ve gerekse heterojen katalizde metal-ligant etkileşimi ayrıntılı olarak anlatılacaktır. Her iki tür katalizör tasarımında ve geliştirilmesinde metal-ligant etkileşimi hakkındaki bilgilerin kullanımı güncel örneklerle dinleyicinin bilgisine sunulacaktır.
Özgeçmiş için tıklayınız.


















Assist. Prof. Dr. Alexandra FATEEVA-University Lyon 1, France
Metal Organic Frameworks: Functional Porous Materials
The content of my presentation will demonstrate our research interests first in the design, synthesis and study of functional MOFs, and secondly in the original approaches to control the shaping and structuration of MOFs. Regarding the first topic, we are actively developing porphyrin-based MOFs. The high efficiency of porphyrins in enzymatic processes has stimulated extensive research for developing bio-inspired catalysts. In particular, porphyrin-based MOFs hold significant promise for heterogeneous catalysis by offering precisely structured catalytic sites within a porous network. Throughout our research projects, a series of stable porous porphyrinic frameworks were synthesised and structurally and spectroscopically characterised. These materials were studied in a series of catalytic applications such as photocatalysis, electrocatalysis and carbene transfer reactions. Controlling morphology, fine structuring, and macroscopic shaping is essential for moving towards applicative processes or developing technological devices that include MOFs. Our research includes developing syntheses for the interfacial growth of MOFs on different substrates, as well as innovative techniques such as the use of ALD technology for the growth of MOF thin films. Through our research efforts, we aim to contribute to a deeper understanding of the structure/activity relationship. 
Özgeçmiş için tıklayınız.






















Dr. Céline NAYRAL-Université de Toulouse, France
Chemistry of metal phosphide quantum dots: from Indium Phosphide to underdeveloped materials such as Cadmium and Zinc Phosphide Nanocrystals
Semiconductor nanocrystals, called quantum dots (QDs), have tunable optical properties relevant for a wide range of applications (from light-emitting diodes to biomedical imaging). Recently, metal phosphide QDs have emerged as a competitive alternative to the widely used cadmium or lead based QDs. The conference will show how in-depth studies allow to control the surface chemistry of QDs, which is crucial for optimized optical properties, and how the knowledge gained on InP then allows to progress towards underdeveloped families of metal phosphides (cadmium and zinc phosphide).
 
Özgeçmiş için tıklayınız.

Ziyaretçi İstatistikleri

Online: 5 | Bugün: 41 | Bu Ay: 3193 | Bu Yıl: 22135 | Toplam: 29952